Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι το KRAV MAGA

 Το Krαv Maga είναι ένα Σύγχρονο Ισραηλινό Σύστημα τακτικής και πρακτικής Αυτοάμυνας που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις, από όλες τις γωνίες, από έναν ή περισσότερους αντιπάλους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε οποιοδήποτε χώρο. Αντιμετωπίζει με τον πιο αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο, επιθέσεις από γροθιές, λακτίσματα, πνιγμούς, μαχαίρια, κοντάρια, ρόπαλα, περίστροφα και τουφέκια όπλα και μας εκπαιδεύει στο να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε βρούμε γύρω μας, σαν όπλο. Μας εκπαιδεύει να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλα και 2ο και 3ο άτομο. 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ KRAV MAGA ?


  Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Krαv Maga είναι οτι βασίζεται στην ενστικτώδη αντίδραση, την κοινή λογική και την φυσική κίνηση του σώματος, μας προετοιμάζει σωματικά μας μαθαίνει να αιφνιδιάζουμε, να αποκτούμε αντίληψη του γύρω χώρου, εγρήγορση, να εκμεταλλευόμαστε ότι υπάρχει στο χώρο χρησιμοποιώντας το ως όπλο για την προστασία την δικιά μας ή και των άλλων, με γρήγορες κινήσεις. 

 Το Krαv Maga χαρακτηρίζεται σαν το πιο αποτελεσματικό μοντέρνο σύστημα τακτικής αυτοάμυνας  γιατί αναπτύχθηκε κάτω από ρεαλιστικές απαιτήσεις και συνθήκες και περιέχει τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές από όλα τα συστήματα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας όπως Muay Thai, Boxing, Restling, Aikido,  Jiu Jitsu, karate κ.α. τις οποίες έχει τροποποιήσει  στα μέτρα και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτου φύλλου, μυικής μάζας, ηλικίας και δεξιοτήτων. Όπως αναφέρει άλλωστε ο μαθητής του Grand Master Imi Lihtenfield, Miki Asullin μια μέρα ήταν σκεφτικός στο δείπνο μετά από πολύωρη προπόνηση και όταν ρωτήθηκε τι σκέφτεται αυτός απάντησε: ¨Ψάχνω να βρω ποιος είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος  να φέρω την αλατιέρα μπροστά μου¨. Αυτή είναι η στρατηγική του Κραβ Μαγκά. Σύντομες, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις. 
   
  Το Krαv Maga είναι εύκολο στην εκμάθησή του και έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας. Οι μαθητευόμενοι προπονούνται πάνω σε σάκους πυγμαχίας, στόχους μικρούς κ μεγάλους, χεριών & ποδιών, φορώντας τον σωστό εξοπλισμό κάνουν sparring μεταξύ τους, ενάντια ενός η περισσότερων αντιπάλων, μαθαίνουν πτώσεις, κάνουν άμυνες απο όλα τα όπλα, μαθαίνουν άμυνες σε πνιγμούς, σε επιθέσεις από όλες τις γωνίες και όλα τα ύψη σε οποιοδήποτε χώρο κάτω από οποιαδήποτε ένταση και συνθήκη. Η προπόνηση του Krαv Maga δινει έμφαση σε ενα μεγάλο κομμάτι της στην εκρηκτική αερόβια προπόνηση, στην ενδυνάμωση του σώματος και στην αντίληψη του γύρω χώρου μας. Ενώνοντας όλα αυτά απο τα πρώτα μαθήματα ήδη ο μαθητευόμενος νιώθει μεγάλη αυτοπεποίθηση και δύναμη να προχωρήσει!
     
Τη σημερινή εποχή η βία είναι μάστιγα, φοβόμαστε στο δρόμο, στη δουλειά, σε μια βραδινή έξοδο με φίλες. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει καθόλου υπόβαθρο πολεμικών τεχνών, μπορεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να ενδυναμώσει το σώμα του, να αποκτήσει άψογα αντανακλαστικά ωσότου να αντιδρά ενστικτωδώς με γρήγορα και αποτελεσματικά χτυπήματα σε καίρια σημεία, να νοιώσει ότι η ζωή του έχει αλλάξει, έχει απαλλαγεί από το φόβο, έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και τον σεβασμό των γύρω του και όπως έλεγε ο ιδρυτής του Krαv Maga, Grand Master Imi Lihtenfield so everyone may walk in peace΄. 

Το Krαv Maga χρησιμοποιείται  στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες σε τουλάχιστον 40 χώρες στον κόσμο, λόγω της αποτελεσματικότητας του και της γρήγορης εκμάθησης του. ¨Έχει γίνει διάσημο με την star Hollywood που απολαμβάνουμε τις ταινίες τους, όπως οι Agelina Jolie, Jennifer Lopez και πολλοί άλλοι.


Το KRAV MAGA απευθύνεται σε:
  • Πολίτες, Άνδρες, Γυναίκες και παιδιά - αυτοάμυνα
  • Στρατό, ειδικές δυνάμεις, commandos, πεζοναύτες και αντιτρομοκρατικές ομάδες
  • Λιμενικό, Αστυνομία, Ιπτάμενους, Δεσμοφύλακες, Πυροσβέστες και Paramedics
  • Σωματοφύλακες, Φρουρούς Ασφαλείας, Φύλακες κτιριακών εγκαταστάσεων, διευθυντές ασφάλειας.
Πώς προήλθε το Krαv Maga

Το Krαv Maga Ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄40 στο Ισραήλ, από τον  Imi Lihtenfield ο όποιος γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1910 σε ένα σπίτι που ο αθλητισμός και η συνεχής εκπαίδευση ήταν το επίκεντρο, με ένα πατέρα που αναμφίβολα ήταν ξεχωριστή φιγούρα στον αθλητισμό στην πάλη και διάφορες πολεμικές τέχνες. Κάτω από την ενθάρρυνση του πατέρα του ο Imi δραστηριοποιήθηκε σε πολλά αθλήματα όπως η κολύμβηση, μποξ, πάλη, γυμναστική, βγήκε νικητής σε διάφορα πρωταθλήματα πυγμαχίας εφήβων και ενηλίκων και ένα διεθνές πρωτάθλημα γυμναστικής και επικεντρώθηκε στην πάλη και πυγμαχία σαν αθλητής και προπονητής. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄30, οι συνθήκες στην Μπρατισλάβα άλλαξαν και  εμφανίστηκαν αντισημιτικές οργανώσεις που προκαλούσαν τρόμο. ο Imi επικεφαλής μιας ομάδας Εβραίων με υπόβαθρο την πυγμαχία την πάλη και την άρση βαρών μέσα από αιματηρές συγκρούσεις αντιμετώπιζε τις αντισημιτικές ομάδες και τις εμπόδιζε να εισχωρήσουν στην εβραϊκή συνοικία από το ΄36 ως το ΄40. Μέσα από αυτές τις συγκρούσεις, τις πολεμικές τεχνικές που του είχε διδάξει ο πατέρας του και την εμπειρία του σαν αθλητή, γεννήθηκε η ιδέα ενός τελειοποιημένου συστήματος αυτοάμυνας που μπορούσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό απο γρομε μαχαίρια, όπλα, ρόπαλα, σώμα με σώμα και από όλες της γωνίες επίθεσης. Το ΄40 εγκατέλειψε το σπίτι του και έφυγε με το τελευταίο καράβι που ξέφυγε από τους Ναζί. Το 1944 στην τότε Παλαιστίνη, άρχισε να εκπαιδεύει μαχητές στο χώρο της δικής του ειδίκευσης: φυσική κατάσταση, πάλη, χρήσης του μαχαιριού, άμυνες ενάντια σε μαχαίρι. Το ΄48 όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και η IDF (Israel Defense Force) σχηματίστηκε, ο Imi διορίστηκε και έμεινε για 20 χρόνια ο Διευθύνων εκπαιδευτής του στρατού στο Krαv Maga το οποίο και τελειοποίησε.

Το ΄68 με την αφυπηρέτησή του από το στρατό προσάρμοσε το KRAV MAGA  στις ανάγκες των πολιτών για να βολεύει άντρες,  γυναίκες και παιδιά και διαχώρισε το KRAV MAGA σε εκπαίδευση πολιτών- στρατού- αστυνομίας- σωματοφυλάκων. 
Ο Grand Master Imi έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 1998 στα 88 του χρόνια και οι μαθητές του συνέχισαν να διδάσκουν KRAV MAGA  εντός και εκτός του Ισραήλ. 
Ένας από αυτούς είναι και ο Master Miki Assulin που είναι από τους λίγους που έχει 5 Νταν από τον ίδιο τον Grand Master Imi.